Begin direct met online beleggen!

Bekijk het aanbod!
> Aandelen kopen en verkopen in 4 stappen

Aandelen kopen en verkopen in 4 stappen

21 december 2015 15:08 | 30.138 keer gelezen

Aandelen kopen in 5 Stappen Voor Beginners

Voor de beginners die graag snel willen starten met beleggen, hebben wij een kort en eenvoudig stappenplan. In dit stappenplan leert u welke stappen ervaren beleggers vaak doorlopen van begin tot eind. Wanneer u deze stappen aanhoudt, kan dit uw kans op winst vergroten. U kunt dit stappenplan zien als een veelgebruikte beleggingsstrategie.

                                                ————————————————————-

Ervaren beleggers maken vaak gebruik van een bepaald stappenplan wanneer zij een positie openen. Dit zorgt voor structuur tijdens het beleggen, waardoor u sneller kunt handelen en een strategie hebt om op terug te vallen. De basis van online beleggen bestaat uit vier korte stappen:

  1. Software downloaden;
  2. Een aanleiding vinden voor de positie;
  3. De positie openen;
  4. De positie sluiten.

U kunt ervoor kiezen om dit stappenplan te oefenen met de beleggingssoftware. Hierin kunt u zelf kiezen tussen de demo en de echte versie. Dit stappenplan gecombineerd met het beleggingsprogramma zorgt ervoor dat u snel leert hoe online beleggen werkt.

Stap 1. De software downloaden

Wanneer u wilt starten met online beleggen, heeft u uiteraard een beleggingsprogramma nodig. Het programma dat wij gebruiken om te beleggen is van Plus500. Plus500 is één van de beschikbare brokers. Een broker kunt u zien als een aanbieder van online beleggen. Plus500 is één van de grootste aanbieders als het gaat om online beleggen. Plus500CY Ltd is geautoriseerd & gereguleerd door CySEC (#250/14). Daarnaast is Plus500UK Ltd geautoriseerd & gereguleerd door de FCA (#509909). Plus500 biedt CFD beleggen aan waardoor u met een hefboom kunt handelen. Het beleggingsprogramma van Plus500 kunt u hier downloaden.

Na het downloaden van het beleggingsprogramma kunt u een beleggingsrekening openen en kiezen tussen de demoversie en de echte versie. Wanneer u voor de demoversie kiest, ontvangt u 40.000 euro aan oefengeld. Hiermee kunt u oefenen met het programma zonder dat u risico loopt over uw eigen geld. Op het moment dat u geld heeft gestort op uw beleggingsrekening, kunt u direct aan de gang. In het onderstaande figuur kunt u zien hoe u de keuze maakt tussen de echte versie en de demo modus.

Aandelen kopen in 5 Stappen Voor Beginners

Figuur 1: Aandelen kopen – Demoversie Plus500. Klik om te vergroten.

Stap 2. Een aanleiding vinden voor uw belegging

Voor veel ervaren beleggers zit de sleutel tot een succesvolle belegging in het vinden van een goede aanleiding. Met een goede aanleiding kunt u een weloverwogen keuze maken over uw belegging. Maar wat wordt er verstaan onder een goede aanleiding?

Een aanleiding is vaak te vinden in nieuwsberichten. Meerdere keren per dag worden deze nieuwsberichten gepubliceerd op internet, tv, radio en in de krant. Uit deze berichten kunt u uw voordeel behalen, doordat de berichten iets zeggen over de financiële situatie van bijvoorbeeld een bedrijf. Wanneer u weet in welke situatie een bedrijf verkeert, kunt u een betere voorspelling doen over de waarde van de koers. Wij hebben twee korte voorbeelden voor u:

Stel dat bedrijf X in het nieuws komt met het bericht dat zij 10% meer omzet hebben behaald dan de voorgaande jaren. Een dergelijk bericht is erg positief voor het bedrijf, want het gaat dus goed met hen. Dit kan ervoor zorgen dat het vertrouwen in het bedrijf stijgt, waardoor meer mensen aandelen kunnen gaan kopen. Wanneer meer mensen aandelen kopen van bedrijf X, kan de aandelenwaarde stijgen. Bij een positief bericht speculeren wij vaak op een koersstijging.

Stel dat bedrijf Y negatief in het nieuws komt met het bericht dat haar omzet is gedaald met 7%. Dit is uiteraard geen goed nieuws over het bedrijf, waardoor de vraag naar het aandeel kan gaan dalen. Als de vraag naar het aandeel daalt, kan de aandelenwaarde ook dalen. Wij speculeren bij een negatief bericht vaak op een koersdaling.

Stap 3. De positie openen

Nadat u een goede aanleiding heeft gevonden om te gaan beleggen, moet u bepalen hoeveel u wilt gaan inleggen. Bij online beleggen krijgt u te maken met het hefboomeffect. Dit effect vermenigvuldigt uw inleg met een vooraf bepaalde factor. Wilt u bijvoorbeeld een positie openen met een waarde van 50 euro? Dan kunt u te maken krijgen met een veelgebruikte hefboomfactor van 1:30. Dit betekent dat uw inleg wordt vermenigvuldigd tot een bedrag van 1500 euro. Stel dat de aandelenwaarde bij deze positie 25 euro is, had u zonder hefboom een aandelenpositie in kunnen nemen van twee aandelen. Door het hefboomeffect kunt u nu een positie innemen van 40 aandelen. In het onderstaande figuur kunt u het hefboomeffect bekijken.

Aandelen kopen in 5 Stappen Voor Beginners

Figuur 2: Aandelen kopen & verkopen – Het hefboomeffect. Klik om te vergroten.

Het is verstandig om vooraf te bepalen wanneer u de positie sluit. U kunt ervoor kiezen om bepaalde punten in te stellen waarop u wilt dat de positie sluit. Dit kunt u doen door gebruik te maken van de ‘Profit call’ en de ‘Stop loss’.

De profit call sluit uw positie op een door u ingesteld punt. Wanneer u tevreden zou zijn met een rendement van 20%, kunt u dit in stellen. Zodra de koers dit punt bereikt, wordt uw positie gesloten en bent u zeker van uw winst. De stop loss sluit uw positie bij een bepaald verliespunt. Wanneer u niet meer wilt verliezen dan bijvoorbeeld 15% van uw inleg, kunt u dit instellen. Zodra de koers dit punt bereikt, wordt de positie gesloten. U kunt op deze manier dus nooit meer verliezen dan dat u hebt ingesteld.

Stap 4. De positie sluiten

Wanneer een eerder opgesteld doel behaald is, kunt u binnen enkele seconden de positie sluiten met het gewenste resultaat. Het is verstandig om een positie niet langer open te houden dan nodig is. U loopt het gevaar dat de koers weer daalt, waardoor uw winst ook vermindert. Wij raden u dus aan om de positie te sluiten zodra uw doel bereikt is.

Na het sluiten van uw positie wordt de eventuele winst direct bijgeschreven op uw beleggingsrekening. Ook kunt u een winstoverzicht bekijken van uw belegging. In dit overzicht kunt u het resultaat van uw positie bekijken. In figuur 3 kunt u een voorbeeld zien van een winstoverzicht.

Aandelen kopen

Figuur 3: Aandelen kopen & verkopen – Het resultaat. Klik om te vergroten.

                                                ————————————————————-

Tot zover het stappenplan voor online beleggen. U weet nu hoe u kunt starten met online beleggen. Dit stappenplan geeft uiteraard geen garantie tot succes, maar het kan uw kans op winst wel vergroten. Wij wensen u veel succes met online beleggen!

 

Brokers vergelijken

Hoofdmenu