Begin direct met online beleggen!

Bekijk het aanbod!
> Risico's

Risico's

27 augustus 2013 16:30 | 14.287 keer gelezen

LeerZelfBeleggen.com maakt u in dit artikel deelgenoot van de werking, kosten en risico’s van Contract For Differences. Deze beleggingsvorm komt namelijk in veel van de artikelen die op deze site te vinden zijn terug. Beleggen brengt natuurlijk ten alle tijden risico’s met zich mee, maar het is noodzakelijk dat u bekend bent met welk specifieke product u te maken hebt.

Wat is CFD?

Contract For a Differences (CFD) behoort tot de groep van hefboomproducten. Dit zijn beleggingsproducten waarbij de belegger maar een deel van de onderliggende financiert. Hierdoor kan de belegger een veel grotere positie verwerven en van deze grotere positie profiteren kan. Dit product wordt aangeboden door brokers.

Een belegger die met CFD producten handelt, sluit een contract met de aanbieder van het product. De belegger ontvangt of betaalt het verschil in waarde dat tijdens de belegging opgetreden is. Als het verschil positief is, ontvangt de belegger dit verschil van de broker. Is het verschil echter negatief, dan is de belegger verplicht het verschil aan de broker te betalen.

Kosten

Brokers hebben het recht een commissie in rekening te brengen. Dit zijn kosten die optreden naast de winst of verlies. Meer dan eens verrekent de broker deze kosten automatisch. Brokers vragen op verschillende tijdstippen op commissies. Bij de ene broker betaalt de belegger bijvoorbeeld een algemene commissie, terwijl een andere broker bij iedere transactie een commissie rekent.

Risico’s

Risico’s zijn onlosmakelijk verbonden aan beleggen. In het geval van CFD en andere hefboomproducten is dit dan ook niet anders. Een grotere hefboom zorgt voor een toename in risico. Beleggen met hefboomproducten is daarom louter besteed aan de belegger met kwaliteiten die als meer dan voldoende beschouwd kunnen worden, die zich richt op handelen op korte termijn en een persoon die eventuele verliezen kan veroorloven. Een belegger kan bij gebruik van CFD producten namelijk zijn gehele inleg, en afhankelijk van de broker zelfs helemaal, verliezen.

Suggesties

 • Zorg er altijd dat uw broker beschikt over de juiste vergunningen in uw land en gecontroleerd wordt door een regelgevende instelling in het land van herkomst.
 • Handel nooit met geld dat u niet heeft
 • Begin alleen met CFD handel als u:
  • Capabel bent voor – en ervaring hebt met volatiele markten
  • Geheel bekend met de werking, kosten en risico’s van hefboomproducten
  • Weet heeft van het feit dat de broker het recht om zonder uw toestemming uw positie te sluiten
  • Genoeg tijd hebt om uw posities te beheren
  • Beseft dat u uw inleg of zelfs meer dan uw inleg kunt verliezen (afhankelijk van de broker)
Bronnen: www.esma.europe.eu, www.afm.nl
Hoofdmenu