Begin direct met online beleggen!

Bekijk het aanbod!
> Hoe kunt u slim beleggen?

Hoe kunt u slim beleggen?

21 december 2015 15:11 | 9.187 keer gelezen

Slim beleggen 1

Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk hoe online beleggen precies werkt en hoe het slim beleggen werkt. In dit artikel gaan wij u kort uitleggen wat online beleggen inhoudt en wat de grote verschillen zijn met de traditionele manier van beleggen. Na deze korte uitleg zullen wij u meenemen in de praktijk aan de hand van een beleggingservaring. U leert welke strategie veel ervaren beleggers gebruiken om de kans op winst te vergroten. Wilt u onze strategie ontdekken? Lees dan snel verder.

—————————————————————-

Online beleggen: wat is dat?

Online beleggen is een relatief nieuwe manier van beleggen. Deze manier van beleggen heeft voor veel veranderingen gezorgd. De normale, ook wel traditionele manier van beleggen is voor veel mensen niet toegankelijk, doordat men veel geld moet inleggen om een positie te openen. Wanneer men een positie heeft geopend, kan er alleen winst worden gemaakt wanneer de waarde van dat aandeel stijgt. Hierdoor is de kans op verlies dus erg groot. Online beleggen heeft dit allemaal veranderd.

Ten eerste wordt er bij online beleggen gebruik gemaakt van een hefboomeffect. Dit effect vermenigvuldigt uw inzet met een vooraf bepaalde factor, zodat uw belegging meer waard wordt. Op deze manier kunt u dus beleggen met weinig geld, terwijl u toch een grote positie opent. Met een grotere positie is uw winst ook groter, mits u een goede voorspelling doet natuurlijk. In figuur 1 kunt u een voorbeeld vinden van de werking van het hefboomeffect.

Slim beleggen

Figuur 1: Slim beleggen – Het hefboomeffect. Klik om te vergroten.

U ziet dat het hefboomeffect ervoor zorgt dat u een grote positie kunt openen met een klein bedrag. Wanneer u een goede voorspelling doet, maakt u ook nog eens meer winst.

Door online beleggen is het nu ook mogelijk om winst te maken met een dalende koers. Eigenlijk is het enige dat u doet, een verwachting plaatsen over de koersverandering. Wanneer u denkt dat de koers gaat dalen, kunt u hier een verwachting op plaatsen. Het plaatsen van een verwachting wordt ook wel speculeren genoemd. Wanneer deze verwachting klopt, maakt u winst. Uiteraard is het ook mogelijk om winst te maken met een stijgende koers. Wanneer u verwacht dat de koers gaat stijgen, plaatst u hier een verwachting over. In het praktijkvoorbeeld leert u meer over het plaatsen van een verwachting.

Slim beleggen in de praktijk

De meeste ervaren beleggers gebruiken een strategie om tot een succesvolle belegging te komen. Een veelgebruikte strategie is de fundamentele analyse. Bij deze strategie gaat men op zoek naar een nieuwsbericht dat iets zegt over de financiële situatie van bijvoorbeeld een bedrijf. Een dergelijk nieuwsbericht kunt u vinden op internet, tv en in de krant. In het onderstaande voorbeeld is deze strategie gebruikt.

De aanleiding

Op 11 september kwamen wij het nieuwsbericht tegen dat u kunt lezen in figuur 2. In dit nieuwsbericht wordt duidelijk dat Philips, ondanks alle bezuinigingen, een hogere winst heeft kunnen boeken. Dit is natuurlijk erg goed nieuws voor het Nederlandse elektronicaconcern. Bij een positief bericht kiezen wij er vaak voor om te speculeren op een koersstijging. De vraag naar het aandeel kan namelijk stijgen door de goede resultaten. Wanneer de vraag stijgt, kan de waarde van het aandeel ook stijgen. Bij een negatief bericht kiezen wij er vaak voor om te speculeren op een koersdaling. Door negatieve berichten kan de vraag naar een aandeel dalen, waardoor de aandelenwaarde ook kan dalen.

Slim beleggen 2

Figuur 2: Slim beleggen – Het nieuwsbericht. Klik om te vergroten.

De positie openen

Door het hefboomeffect konden wij een grote positie openen met 100 euro. Onze belegging werd maar liefst 1000 euro waard, waardoor wij een aandelenpositie in konden nemen van 39 aandelen. Zonder het hefboomeffect hadden wij een aandelenpositie kunnen innemen van maar vier aandelen. Bij het openen van de positie kunt u ervoor kiezen om gebruik te maken van een profit call en een stop loss. De profit call zorgt ervoor dat uw belegging automatisch wordt gesloten bij een door u bepaald rendement. De stop loss sluit uw positie bij een bepaald percentage verlies, zodat u nooit meer kunt verliezen dan dat u heeft ingesteld. Wij kozen ervoor om de profit call in te stellen op 32%.

De positie sluiten

Nadat u de positie heeft geopend, kunt u de koers gaan volgen. In figuur 3 kunt u het koersverloop van onze positie zien. Het nieuwsbericht uit figuur 2 werd gepubliceerd om 10:00 uur. Te zien is dat de koers bijna direct begon te stijgen na de publicatie van het bericht.

Slim beleggen 3

Figuur 3: Slim beleggen – Het koersverloop. Klik om te vergroten.

Na slechts 40 minuten bereikte de koers het punt waarop wij onze profit call hadden ingesteld. De profit call sloot onze positie direct, waardoor wij verzekerd waren van de winst. Na het sluiten van een positie kunt u een winstoverzicht bekijken. In figuur 4 is ons winstoverzicht te zien. We maakten in 40 minuten een winst van 32 euro. Met een inleg van 100 euro, resulteerde onze belegging dus in een rendement van 32%.

Slim beleggen 4

Figuur 4: Slim beleggen – Het winstoverzicht. Klik om te vergroten.

—————————————————————-

Tot zover de beleggingservaring over online beleggen. U kunt ervoor kiezen om direct te starten. In het beleggingsprogramma is een demo beschikbaar, zodat u risicoloos kunt oefenen. De demo versie is een kopie van de echte versie, met als enige verschil dat u geen echt geld gebruikt. U kunt natuurlijk ook gelijk beginnen met de echte versie. Wilt u liever eerst meer weten over online beleggen? Dan kunt u hier onze gratis cursus volgen.

 

Brokers vergelijken

Hoofdmenu